מהי ריבית בנק ישראל? וכיצד היא משפיעה עלינו?

ריבית בנק ישראל היא הבסיס לקביעת ריביות שונות במשק, לרבות הריביות לטווח קצר שמשלמים הציבור (משקי בית ועסקים) לבנקים, ושיעורי הפיקדונות לזמן קצר שהציבור מקבל מהבנקים. רמת הריבית במשק משפיעה על גובה החזרי ההלוואות ועל גובה המשכנתאות של כלל האוכלוסייה בישראל.

ראשי
ריבית בנק ישראל

מהי ריבית בנק ישראל? וכיצד היא משפיעה עלינו?

 

ריבית בנק ישראל

ריבית בנק ישראל היא נקודת האמצע בין השיעור שבו בנק ישראל מלווה לבנקים מסחריים לבין השיעור שבו בנק ישראל לווה מבנקים מסחריים.

בנק ישראל מלווה כסף לבנקים וגם מאפשר להם להפקיד כסף אצלו, בנק ישראל גובה ריביות גבוהות יותר על הלוואות ממה שהם משלמים על פיקדונות בנקאיים.

נקודת האמצע בין שני התעריפים הללו היא שער בנק ישראל, לגובהו יש השפעה רבה על ערך המטבע בכל המשק.

שיעורי הבנקים בישראל משפיעים ישירות על שיעורי הפריים, כמו גם החזרי הלוואות וסכומי המשכנתא לאזרחי ישראל, כאשר הריבית עולה, ריבית הפריים עולה באותו שיעור.

החל משנת 2017, בנק ישראל מפרסם תעריפים רק שמונה פעמים בשנה: בחודשים פברואר, מאי, אוגוסט ונובמבר.

כיום הריבית עומדת על 2.75% (נכון לאוקטובר 2022).

 

משמעות ריבית בנק ישראל

הריבית של בנק ישראל מגדירה את השיעור הגבוה ביותר שהוא יכול לבקש במכרזי MCM שהוא עורך, הנחשבים להלוואות ללא סיכון.

ריביות רבות במשק מתבססות על ריבית בנק ישראל, ובמיוחד ריביות הלוואות לטווח קצר.

כמו כן, הריבית שגובים הבנקים על הלוואות וחשבונות עובר ושב (שקשורה כמעט תמיד לריבית של בנק ישראל) וסך הריבית שמשלמים הבנקים על פיקדונות הציבור מושפעות גם מבנק ישראל, למרות שלא תמיד הבנקים מעבירים את כל העלאות הריבית ללקוחות, ומשכנתאות רבות קשורות בריביות פריים הנגזרות מתעריפי בנק ישראל.

 

כיצד משפיעה עלינו העלאת ריבית בנק ישראל?

האינפלציה העולמית הביאה עמה גל העלאות ריבית מצד הבנקים המרכזיים בעולם וגם מצד הבנקים בישראל.

כמובן מי שמשפיע עליו כל העניין של העלאת הריבית, הם כמובן מחזירי ההלוואות והמשכנתאות, אשר צמודות לריבית הפריים.

 

ריבית הפריים

ריבית הפריים היא ריבית בנקאית ישראלית בתוספת מרווח קבוע של 1.5%. 

ריבית הפריים משמשת כבסיס לחישוב שער בנק ישראל, המורכב מהשער שנקבע על ידי בנק ישראל (המכונה "שער בנק ישראל") בתוספת מרווח קבוע שנוסף על ידי הבנק.

 בתיאוריה, לכל בנק בישראל יש ריבית פריים משלו, אך בפועל הבנקים הישראלים מוסיפים את אותו מרווח (1.5%). ברוב ההלוואות החדשות, חלק הריבית קשור לריבית הפריים.

 

תעריפי הריבית משפיעים על הצרכנים

לקוחות המגיעים למצב הלוואה צריכים לדעת כיצד כל מסלול שהם שוקלים משפיע על ההחזרים החודשיים שלהם.

כאשר מדובר בהלוואה בריבית קבועה, סכום ההלוואה נקבע בעת קבלת ההלוואה, והריבית שלה נשארת קבועה לאורך כל תקופת ההחזר וכתוצאה מכך היא מעניקה ללווה שקט נפשי ומודיעה לו מראש מה יהיה ההחזר הסופי שיצטרך לשלם. 

כאשר ריבית ההלוואה קשורה לריבית הפריים – היא תהיה בעצם כפופה לכל שינוי שיחול בה לאורך כל תקופת ההחזר.

לכן, המשמעות היא שאם ישתנה שער הפריים במשק, ההחזרים החודשיים עשויים להשתנות בהתאם.

 

גורמים המשפיעים על ריבית בנק ישראל

האתגר של קובעי המדיניות הוא לקבוע את שיעור התאמת הריבית בהתבסס על ההתפתחויות בעולם, האינפלציה והפעילות הריאלית והפיננסית בישראל.

לכן, ניטור ההתפתחויות הכוללות מאפשר בדיקה שוטפת של התגובה הכלכלית לשמירה על יציבות מחירים, צמיחה ויציבות פיננסית כל זאת מבלי ליצור חוסר איזון בטווח הארוך.

הגורמים העיקריים המשפיעים על הריבית הם:

 

נתוני הפעילות הכלכלית בישראל ושוק העבודה – הבנקים הישראליים צפויים להוריד את הריבית כדי לעודד עסקים ללוות להשקעה ולהרחיב את הייצור.

 

סביבה אינפלציונית – המדד בעצם משקף שינויים ברמות המחירים ומושפע ישירות ממחירי הסחורות בעולם.

קשר נוסף הוא בין שערי חליפין ומדדים: שער דולר גבוה יותר פירושו ערך שקלי נמוך יותר ודולר חזק יותר אמור להאיץ את האינפלציה, התלות הזו נובעת מחומרי גלם ומוצרים המיובאים לישראל, אך כיום אפקט ההשפעה שלה הולכת ויורדת.

 

שיעורי הריבית של הבנקים המרכזיים – בנקים בארה"ב אירופה והמזרח נגזרות מתנאי השוק שלהם – תעסוקה, מצב ענף הנדל"ן וקיומם של משברי חוב.

בנק ישראל לוקח בחשבון את הריביות של שותפי הסחר: ריביות גבוהות בישראל עלולות להביא להרחבת פערי הריבית מול מדינות אחרות, ומשקיעים מעדיפים יותר לקנות שקלים לתשואות טובות יותר.

כתוצאה מכך, הביקוש למטבע המקומי עולה ומתחזק ועכשיו צריך פחות שקלים כדי לקנות דולר, מה שמתבטא בירידת שער החליפין. 

שער החליפין הנמוך פוגע ביצוא הישראלי מכיוון שהיצואנים מקבלים פחות שקלים עבור מה שהם מוכרים בדולרים ללקוחות בארה"ב, מה שעלול להוביל לפיטורים תעשייתיים ולהגברת האבטלה. 

 

שער דולר ארה"ב –  בניגוד למה שחושבים, שער הדולר אינו נקבע בישראל. הנגיד עשוי לחזק אותו בטווח הקצר על ידי קניית מטבע חוץ שמגדיל את הביקוש או הורדת ריבית, אך בטווח הארוך, שער החליפין מתנהג בהתאם ל"אינדקס הדולר".

מדד המסמל את עוצמת המטבע האמריקני ביחס לסל של ששה מטבעות: אירו, ין יפני, דולר קנדי, פאונד בריטי, פרנק שוויצרי וקרונה שבדית.

כבר תקופה ארוכה שהמדד נמצא במגמת ירידה ולכן בעקבותיו שער הדולר בארץ נחלש גם הוא ועל מנת לבלום את המשך ההיחלשות המשפיע על היצוא, בנק ישראל שוקל להוריד את הריבית יותר ויותר.

 

במידה ויש לכם שאלות ואתם מעוניינים להתייעץ עם אחד המומחים הפיננסים שלנו מוזמנים לפנות אלינו ואנו נשמח להעניק שירות בכל נושא פיננסי כזה או אחר.

 

בהצלחה!

ירון פיננסים – כלכלן ומומחה פיננסים

25 אוק, 2022

ממי תרצה להציל כסף?

פוסטים אחרונים

החזרי מס?
הזדמנות אחרונה להגשת שנת 2013
בדוק במחשבון
Powered by - wemake
כלי נגישות

Powered by - Wemake